maanantai 9. maaliskuuta 2015

Vinkkejä tekniikan pääsykokeisiin

Yhteishaut on kohta alkamassa ja monia askerruttaa pääsykokeet. Kerron seuraavaksi hieman neuvoja tekniikan alan pääsykokeisiin ja kerron hieman omista kokemuksista.

Lahen tekniikan alan koulutusvaihtoehdot ovat:

konetekniikka 
          -mekatroniikka

prosessi- ja materiaalitekniikka
          -puutekniikka
          -polymeeri- ja kuitutekniikka

tieto- ja viestintätekniikka
      -ohjelmistotekniikka
        -tietoverkot
         -mediatekniikka 

energia- ja ympäristötekniikka
         -ympäristö- ja energiatekniikka
        -yhdyskuntasuunnittelu


Jokainen koulutusohjelma joissa on enemmän kuin yksi suuntautumisala, ovat koulutusohjelmia joissa aloitetaan yhtenä suurena luokkana josta sitten koulutusohjelmasta riippuen erikoistutaan 0,5 vuoden mutta viimeistään 1,5 vuoden päästä. Itse opiskelen materiaalitekniikan alta löytyvää puutekniikkaa. Materiaalitekniikassa valitaan erikoistuminen jo puolen vuoden päästä.

Tekniikan alan koe on matemaattispainoiteinen johon kuuluu fysiikan ja kemian osa-alueita. Pääsykokeissa on ollut paljon niitä aiheita joita on lukionkin kursseilla. Eli jos olet lukenut pitkän matikan ja vähän enemmän fysiikkaa ja kemiaa kun pakolliset kurssit, niin koe on suht helppo. Myös vähemmälläki  pärjää jos kertaa asioita hyvin koetta varten. Kokeessa on myös luetunymmärtämisen koe ja joitakin loogisen päättelyn tehtäviä.

Itse kävin lukiossa vain lyhyen matikan ja pakolliset kaks kurssii fysiikkaa ja kemiaa, mutta pärjäsin ihan hyvin kokeessa. Itse kävin pääsykokeen jälkihaun jälkeen ja aika nopeella aikataululla koe tulikin joten tuli hieman kiire valmistautuu kokeeseen.

Kokeessa saa käyttää vain laskinta ja kirjoitusvälineitä, mutta myös kulmaviivotin ja harppi kannattaa ottaa mukaan. Maolia ei saa ottaa mukaan, joten kannattaa opetella peruskaavat ulkoa. Muotojen pinta-ala ja tilavuuskaavat ja perus ratkaisukaavat ovat hyödyllisiä muistaa. Koe kestää kolmisen tuntia, joten aikaa on hyvin tehdä.

Vanhoja pääsykokeita löytyy viereistä linkistä Vanhojen tekniikan alan pääsykokeita (Metropolia)

Vanhoista kokeista kannattaa aina ottaa vinkkejä ja lukion matematiikan kirjoista on myös paljon hyötyä kokeisiin lukuu varten.

Ja sitten jätetään lukio höpötykset sikseen. Kyllä tänne ammattikoulustakin kannattaa tulla. Täällä on monia jotka ovat amiksen jälkeen tänne lähteneet. Että jos se ajattelee et "en mä voi pärjää ku en oo käyny lukion matikoita" niin oot väärässä. Hyvällä ammattikoulutodistuksella ja loogisella osaamisella pärjää hyvin. Insinööriksi vaaditaan hyvää loogista päättelyä, matemaattista osaamista ja maalaisjärjen käytön muistamista. Ja tämähän on opiskelua joten tänne tullaa nimenomaan oppimaan kyseisiä asioita. Pääsykokeet ovat sitä varten että opiskelijoiden lähtötaso olisi suunnilleen sama tai ainakin pohjaosaaminen. Joten kannustan nyt myös ammattikoulusta lähtemään jos vain ala kiinnostaa.

Jos Lahti arvelluttaa opiskelupaikkana niin kannattaa tulla ainakin kokeilemaan. Lahessa pääsee kulkemaan ainakin kouluille helposti. Ohessa on kartta jossa on ainakin tekniikan opiskelijoille tarpeelliset paikat.


Niemen kampukselle menee helposti bussi jos ei omista fillarii tai ei asu viellä täällä. Päätoiminta tapahtuu koululla eli Tekniikan laitoksella Ståhlberginkadulla mutta joitankin tunteja voidaan pitää fellmanniassa tai sitten niemen kampuksella. Pääsykokeisiin tulevia ja sitten koulussa aloittaneita infotaan ja neuvotaan jos tuntuu olevan hukassa. Täällä ketään ei jätetä yksin ongelmiensa kanssa. Eli jos vähääkään kiinnostaa yllä mainitut alat tekniikalta niin rohkeesti vaan haku käyntiin ja kokeilemaan. 

Nähdään Aleksanterin Approissa! :)

Kameli voi olla juomatta viikon, mutta opiskelija voi juoda viikon- Tuntematon

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti