torstai 10. maaliskuuta 2016

#opintotuki mielenosoitus 9.3.2016

Jatketaan taas täälläkin tätä hälinää. Eilen oli tosiaan opintotukimielenosoituspäivä,ja tapahtumaa oli niin Helsingissä kuin muuallakin Suomessa. Pelkästään Helsingissä mukana oli yli 3000 opiskelelijaa mun seuranani huutelemassa ja heilumassa kylttejä, jotta hallitus tajuaisi kuinka väärin he ovat nyt toimimassa! Meille luvattiin koulutuslupauksen kautta että koulutuksesta EI LEIKATA JA OPINTOTUKEA EI HEIKENNETÄ! Ensimmäinen lupaus rikottiin jo viime vuoden puolella ja opintotukeenkin oltiin jo silloin sorkkimassa. Onneksi silloin opintotuki sidottiin indeksiin, joten me pystyimme jo silloin vaikuttamaan! Ja nyt yritimme uudemman kerran!

Mutta te jotka ette nyt tiedä mistä me taistellaan niin tässä teille:

Opintotuesta ollaan leikkaamassa pitkällä aikavälillä yhteensä 150 miljoonaa euroa ja samalla opintotuesta tulisi lainapainoitteisempi, eli opiskelijoita pakotetaan ottamaan lainaa! Samalla vähintäisvaatimusta opintopisteistä oltaisiin nostamassa viidestä opintopisteestä kuuteen opistopisteeseen per kuukausi, koska opiskelijat eivät kuulema opiskele tarpeeksi ja että me olemme laiskoja.

Opiskelijat eivät ole laiskoja! Me painetaan hirveästi duunii ainoastaan parinkin opintopisteen eteen ja meidän työtuntimäärä ei ole ainoastaan niitä tunneilla istuttuja tunteja, vaan kuten meillekin kurssien alussa ilmoitetaan, että meidän tulisi käyttää saman verran tunteja kotona opiskeluun kun on lähiopetustunteja on.

Jatkossa opiskelijoilta aiotaan vaatia vähintään 6 opintopistettä kuukaudessa. 1op on standardoitu Eu:n sisällä ja vastaa 26,7h lähituntiopiskelua. Uusitalon esittämä 6op/kk tarkoittaisi, että vähimmäisvaatimus opintotuen saamiseksi olisi 38,1h/vk opiskelua. Vertailun vuoksi työssäkäyville kokopäivätyö on 37,5h/vk sisältäen 2,5h taukoja. Näin ollen opiskelijan minimityöaika määriteltäisiin yli 3h korkeammaksi kuin työssäkäyvien maksimi. Ja todellisuudessa opiskelijan työtuntimäärä on vielä korkeempi erinäisten kotona tehtävien töitten takia. Mutta eipä pidä unohtaa erilaisia projekti kursseja, jotka vievät vielä enemmän aikaa, jos haluaa saada hyvän arvosanan.

Nämä ovat siis minimivaatimuksia. Tavoitteet sen sijaan säilyvät entisellään. Tavoiteajassa valmistuva opiskelija suorittaa 60op/vuosi eli opiskelee 41,9h/vk. Tämä on lähes 7h enemmän kuin kokopäivätyötä tekevien työaika. Palkkatyöstä kertyy lisäksi vuosilomaa, joten todellinen ero työtunneissa on vieläkin suurempi

Nämä ovat siis minimivaatimuksia, joka sinänsä huolestuttaa koska nytkin tekee tiukkaa saada sitä 5op kasaan kuukaudessa, etenkin kun omallakin alalla se tuntuu liki mahdottomalta! Entäs jos et vaan pääse jotain kurssia läpi niin siinä meni sitten käytännössä tuet. Haluan nähdä sen henkilön joka tekisi töitä tuolla tuntimäärillä ja saisi sitten tuon n.500€ kuukaudessa, josta tietenkin otetaan vielä verot pois. Lainaa en laske tuohon mukaan, koska eihän töissäkään saada palkaksi lainaa. Joten miksi MEIDÄN OPISKELIJOIDEN tulisi nostaa pakkolainaa siitä kovasta työstä mitä me teemme, että Suomessa olisi jatkossakin osaavia työntekijöitä, jotka tuovat sitten Suomen valtiolle verotuloja ja näin ollen parantaa Suomen taloudellista tilannetta.

"Opiskelijoiden köyhyys on vain väliaikaista, joten sen pitäisi luoda motivaatiota valmistua ajoissa."

Kyllä opiskelijaelämän vaihe on väliaikaista, mutta se vie parhaimmillaan 7 vuotta elämästä. Jos satut elämään 70 vuotiaaksi niin sehän on jo kymmenesosa elämästäsi! Onko se sitten enään niin väliaikaista?


Köyhyysraja vuonna 2015 oli yksinasuvilla 1166€/kk. Sinne pääsemiseksi on jo nykyisin nostettava maksimi opintolaina 400€/kk ja lisäksi palkkatöistä olisi tienattava 266€/kk. Jatkossa palkkatyöstä pitäisi tienata 66-740€/kk riippuen opintolainan nostamisesta. Joten kannustaako tämä edes opiskelemaan ollenkaan korkeakoulutusta itselleen? On puhuttu paljon siitä, että moni ei uskalla lähteä opiskelemaan, koska pelätään lainan nostamista ja sitä pystyykö sitä koskaan maksamaan sitten takaisin.


Entäs nykyinen tilanne opintotuesta? EI SEKÄÄN RIITÄ! Moni opiskelija vetää itsensä ihan piippuun käydessään koulun ohella vielä töissä! NÄIN SEN EI PITÄISI MENNÄ! Entäs jos satutkin sitten tienaamankin hieman liikaa koulun ohella? Joko palautat tukia riittävästi (olettaen siis että olet osannut laskea että paljonko on nyt mennyt yli) tai sitten maksat tuet takaisin mätkyjen kanssa. 
Haluaako Suomen valtio tosiaaan että opiskelijat kärsivät vielä enemmän mitä me nyt kärsimme. Opiskelijoiden terveyskin on tällä hetkellä huolestuttavan vakavassa tilassa: on mielenterveysongelmia, joista suurinpana on masennus, on myös stressistä aiheuttunutta uupumusta ja sairastelua. Saatikka se että moni ei pysty edes käymään kotona rahapulan takia! 
Minä en halua että suomalainen opiskelija poljetaan maan alle! Meillä on oikeus asianmukaiseen sosiaaliturvaan ja terveyden ylläpitämiseen! TÄMÄ MALLI EI MAHDOLLISTA TÄTÄ! Joten herätkää nyt viimeistään ja tajutkaa kuinka väärässä te olette ja PERUUTTAKAA NÄMÄ LEIKKAUSET! 
Käyttäkää järkeä, koulutus on tärkeä!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti